Sudan’da Bediüzzaman Said-i Nursi Hazretleri’nin vefatının 55. yılı münasebetiyle 13 ülkeden 140 kişiye Risale-i Nur Sertifikası verildi. 2014-2015 yılında Hayrat Vakfı Sudan Temsilciliği’nde eğitim alan ve almaya devam eden, 140 öğrenciye Uluslararası Afrika Üniversitesi Konferans Salonunda Program düzenlendi.
Programa yoğun bir ilgi vardı. Sertifika alacak 13 ülkenin haricinde Afrika’nın diğer ülkelerinden öğrencilerin de yoğun ilgisi vardı. Ayrıca Sudan’dan idareciler, farklı üniversitelerden akademisyenler, Türkiye’den Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Türk vatandaşlarının da yoğun katılımı vardı.
Program Mehmed Said Çetin’in Kur’an tilaveti ile başladı. Arkasından Hayrat Vakfı tanıtım videosu izlendi. Hayrat Vakfı Sudan Temsilcisi İsmail Kaya Bediüzzaman Hazretlerinin iman ve Kur’an davası için yaptığı fedakarliklari anlatan bir konuşma gercekleştirdi. Bediüzzaman hazretlerinin, hayatını İmana, Kur’an’a, yüce milletimize ve vatanimiza hizmet ederken değişik sıkıntılar ve izdiraplarla karşılaşmasına rağmen emniyete zarar verecek, ülke düzenini bozacak hiç bir tutumun içine girmediğini vurguladı.
İsmail Kaya konuşmasına şöyle devam etti:
Üstadımız Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin himmeti; bulunduğu asrın sıkıntılarından daha büyüktü, Ümidi; düşmanlarının ceberrutundan daha kuvvetli idi. Karanlık ve soğuk kış gecelerinde istikbalde gelecek parlak bir baharın tohumlarını atıyordu. Ve mahkemede kendisini yargılayan hakimlere söyle demişti. Risale-i Nur ve Risale-i Nurun gerçek talebeleri “elli sene sonra gelecek” nesl-i âtîye hizmet ediyor. Risale-i Nur’un başka bir yerinde ise “elli sene” sonra gelecek gençliğe hitaben: “Benim vukufum var ki bu kitabın meseleleri sizlerde tahakkuk edecektir.” İşte biz de Üstadın vefatından tam elli beş sene sonra bu salonda, Risale-i Nur’un yazıldığı topraklardan kilometrelerce uzaklardan gelen ve bu salonda hazır bulunan şu genç ve kalabalık topluluğun lisan-ı hali: “İşte ey Üstadımız biz davetine icabet ettik” diyor, dedi.
İsmail Kaya konuşmasında bu programın sloganının “İşte ey Üstadımız biz Davetine icabet ettik.” Olarak belirlenmesinin sebebi; Üstadımızın kendisinden elli sene sonra gelecek nesli âtîye besledigi ümidinin tahakkuk ettiğini göstermektir, dedi.
Katılımcıları temsilen Tanzanya, Burkina Faso, Senegal ve Sudanlı gençler birer konuşma yaptılar. Her birisi Risale-i Nur’dan istifadelerini, hayatlarına yansımalarını ve bakış açılarındaki büyük değişimden söz ettiler. Ve her birisi bu risaleleri kendi ülkelerine tasiyacaklarina vurgu yaptılar.
Afrika Üniversitesi Şeriat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Muhammed Mustafa Bey Hayrat Vakfının çalışmalarını iftiharla takip ettiğini ve her zaman talebelerine Hayrat Vakfı’nın öğrencilerini örnek gösterdiğini ifade etti. Afrika Üniversitesi’nin bir mesajı ve bir gayesi var. Hayrat Vakfı Sudan’da yaptığı çalışmalarla bizim bu mesajımızın ulaşmasında ciddi desteği vardır, dedi.
Kur’ân-ı Kerim Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Dr. Ahmed Fadlullah Uhaymir kürsüye çıktığında Bediüzzaman hazretleri’nin ruhuna salonda bulunanlardan birer fatiha okumalarını istedi.
Risale-i Nur çalışmalarına katılan ülkelerin gençlerini temsilen ön üç gruba teşekkür belgesi verildi.
Sudan Hayrat Vakfı temsilcileri İsmail Kaya ve Rıdvan Abud program hakkında:
Hayrat Vakfı olarak bu anlamlı günde Sudan’da bulunan ekibimizle güzel bir program gerçekleştirdik. Bu programı ve burada bulunan bu heyecanlı gençliği görünce Bediüzzaman hazretlerinin hayalinin gerçekleştiğini görüyor ve bu hayalin gerçekleşmesinde Allah’ın ikramı ile çalışan birer birey olduğumuz için Allah’a çok şükrediyoruz. Risale-i Nur’u ve Bediüzzaman hazretlerini daha sonra yapacağımız yerel ve uluslararası programlarla tanıtmaya devam edeceğiz. Aksam da merkezimizde farklı devletlerden öğrencilerle Hatim programı icra edeceğiz, dediler.
FOTOĞRAFLAR: