Bediüzzaman Hazretlerinin hayru’l-halefi, Tevâfuklu Kur’ân-ı Kerîm’in kâtibi ve Risale-i Nurların naşiri  Ahmed Husrev Efendi, Nijer’in başkenti Niamey’de vefatının 42. sene-i devriyesinde dualarla yâd edildi. 

Üstadının tabiriyle “Türk milletinin manevi bir halaskarı olan Hüsrev” Efendi’nin, bir taraftan dönemin sıkıntılarına göğüs gererken, diğer taraftan -elmas kalemiyle- kalplerde imanın ihyasına vesile olan çalışmalar yapmıştı. Çalışma azmini ortaya koyan şu ifadeler kendisine aittir.

“Sevgili Üstadım; Bu hal karşısında kendimi düşünüyorum. Ve bir de, peşinde koştuğum bu kudsî hizmete bakıyorum. Cenâb-ı Hakkın lütf-u ihsanlarına hamd eder ve şükrederken, bir kardeşimizin dediği gibi, ben de kendime diyorum ki:

Evet Hüsrev, iyi olan sen değilsin. Takip ettiğin yol iyidir, güzeldir, parlaktır. Ondan daha güzel ve ondan daha parlak ve onlardan daha nurlu, hiçbir şey olamaz diyorum.

Sevgili Üstadım, size medyunuz, risalelere medyunuz. Bizi size ve risalelere ulaştıran Cenâb-ı Hakka medyun ve müteşekkiriz ve hâmidiz.

Sevgili Üstadım, mektubunuzda yorgunluğumdan bahis buyuruyorsunuz. Evet, bazen yoruluyorum; fakat yorgunluktan istirahati arzu eden nefsimi, ruhum vazifeye davet ediyor ve belki bugünkü sa’yim, keffâretü’z-zünûb olur. Çünkü Cenâb-ı Hakkın rahmeti vâsidir, diyorum. İşte bu düşünceyle şevk ve sevince doğru ilerlerken, yazılarımın kıymettar Üstadımı memnun etmesi, bu halimi kat kat tezyid ediyor.”

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program Hayrat Vakfı temsilcisi Sempore Beşir’in selamlama konuşmasıyla devam etti. Programda Hac Mahmud Ka’at Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Niamey Felsefi İlimler Müfettişi Dr. Muhammed Dan-Kaso “Risale-i Nurun mahiyeti ve Bediüzzaman” konulu makalesini sundu. Konuşmasında yirminci yüzyılda dünyanın yaşamış olduğu medeniyet krizine değinen Kaso, Bediüzzaman Hazretlerinin risalelerinin sadece Müslümanlara değil, tüm insanlığa bir reçete olduğuna değinerek, “Bediüzzaman, vahye dayanan ve vahyin terbiyesine istinad eden felsefe ile batının muzır felsefesini çürütmüştür” dedi.

İkinci konuşmacı olarak söz alan Vifak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Dr. Üsame Hasan ise, “Hüsrev Efendi ve Risale-i Nurlara Hizmeti” konulu makalesini takdim etti. Dr. Hasan, “Yazmış olduğu Tevafuklu Kur’an’ın ehl-i imanı şevklendirmesi, elleriyle neşrettiği risalelerin kurduğu matbaa ile dünyaya yayılması, yetiştirdiği talebelerin dava aşklarının evimize kadar gelmesi, davasında ne kadar haklı ve isabetli olduğunu isbat eder” dedi.

Programın sonunda, Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen ve üç gün süren “Risale-i Nurlar Işığında Başarılı Eğitimci” adlı programın katılımcılarına sertifikaları verildi.

Fotoğraflar: