Hayrat Vakfı Sudan Temsilciliği Bediüzzaman Said Nursi hazretlerini vefatının 56. Yılında, Sudan’ın başkenti Hartum’da Afrika üniversitesi konferans salonunda özel bir programla yâd etti.

Geçtiğimiz sene ilki gerçekleşen ‘Ey üstadım! Bizler davetine icabet ettik.’ Adlı konferans, Hayrat Vakfı önderliğinde Uluslararası Afrika Üniversitesi’nde bu sene ikincisi icra edildi.

400’e yakın katılımcısı olan konferans, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Tilavetin ardından selamlama ve tanıtım konuşmalarıyla devam etti. Selamlama konuşması yapan Hayrat Vakfı Sudan Temsilcisi İsmail Kaya başta Sudan Devletine, bütün resmi kurumlara ve kursiyerlere teşekkür ettikten sonra şunları söyledi:

‘Bediüzzaman Hazretleri hiçbir zaman devletini karşısına almamıştır. Devleti için yaşamıştır, devletini hep sevmiştir. Bediüzzaman Hazretlerini sürekli sürgünlere idam sehpalarına götürmelerine rağmen şunu söylemiştir: ‘’Gizli bir komite devletin erkânını aleyhimizde kullanıyor.’’ böylece gizli komiteyi hedef almıştır. Devletine karşı olmamıştır.’

Kursiyerlerden Mustafa Ahmet  ‘Kur’an-ı Kerim ve İslami ilimler Üniversitesi 2. Sınıf öğrencisiyim. Risale-i Nurla tanıştıktan sonra herkesin olduğu gibi benimde hayatım değişti. Çünkü Risale-i Nur insanların imanını taklidi imandan tahkiki imana ulaştıran, kâinattaki canlı cansız bütün varlıkların ibadetlerini bize taktığı gözlükle tefekkür etmemizi sağlayan ve bu varlıklar arasında insanın en değerli varlık olduğunu ve dünyaya geliş amacının Cenab-ı Hakkı hakiki manada tanımak olduğunu bize bildiren, öğrettiği hakikatleri önce aklımıza sonra kalbimize ve ruhumuza işleyen bir eserdir’.

Afrika’nın en büyük sivil toplum kuruluşu Munazzamatu Dawa alislamiyye’nin başkanı ve cumhurbaşkanı danışmanı Prof. Dr. Abdürrahim Ali :

‘Bu oturumda sizlerle birlikte olmaktan şeref duyuyorum. Ben sudanda ve Türkiye’de Risale-i Nurlardan çok istifade ettim. Hiç şüphe yok ki Bediüzzaman Said Nursi asrımızın imamıdır. Kuran ayetlerini asrımızın ihtiyaca en uygun bir şekilde bize tefsir eyledi. Bediüzzaman, Bizim bu asırda en çok ihtiyacımız olan Fen ilimleri ile dini ilimleri birleştirmiştir. Bizler yıllardır medreselerde sadece dini ilimleri tahsil ettirmekteyiz ama Bediüzzamanın metoduna baktığımızda her ikisinin beraber okutulması gerektiğini görmekteyiz. Sudan’da ve Türkiye’de Risale-i Nur talebeleriyle görüştüm başta Hayrat vakfı başkanı, Bediüzzaman Hazretlerinin ve Hüsrev Üstadımızın başlattığı hizmeti devam ettiren muhterem Said Nuri Ertürk hoca ile kendisi tam bir Salih kul ve Allah dostlarından olduğunu, ve Risale-i Nur talebelerinin de Kuran ve sünnetin kendilerinde mücessem hale geldiğini müşahede ettim’. Ve son olarak şunu söylemek istiyorum bu kıymetli çalışmaların karşılığı bu dünyada hiçbir şekilde verilemez. Kuran hizmetinde ve ümmetin savunma noktasında özellikle gençlerin büyük bir gayretle yaptıkları bu çalışmalar. Sadece İslamiyet’e değil bilakis bütün insanlığadır’’ dedi.

Son olarak Hartum Türk büyükelçimiz adına çalışmaya iştirak eden Başkonsolos Ali Tunç: Hayrat Vakfına teşekkür edip bu tür çalışmalara her zaman destek çıktıklarını ifade edip kursiyerden bazılarına sertifikalarını takdim eti.

Konferanstan 2 ay önce başlayan ve bu konferansa kadar devam eden 20 ayrı ülkeden 250 öğrencinin gerçekleştirdiği kamp çalışmaları da bu konferans vesilesiyle tamamlanmış ve öğrencilerde hak ettikleri belgeleri bu vesile ile almış oldular. Risale-i Nur’u anlama ve Risale-i Nur’un düşüncesi başlığı altında gerçekleşen bu programdan mezun olan gençler de memnuniyetlerini dile getirerek Nur Risalelerini ve Bediüzzaman’ı tanımaya vesile olan Hayrat Vakfı ve Türk gençlere azami derecede şükranlarını sundular.

Programın sonunda Risale-i Nur kamplarına katılan 250 genç ve hocaları sertifikalarını aldılar. Bunun yanında Hayrat Vakfı, Konferans’a katılan herkese Bediüzzaman Hazretleri’nin en yakın talebesi ve ondan sonra hizmeti devam ettiren, Hayrat Vakfı kurucusu, Tevafuklu Kur’an-ı Kerim’in kâtibi Ahmed Hüsrev Altınbaşak Efendi’nin yazmış olduğu Kur-an-ı Kerim hediye edildi.