Hayrat Vakfı Sudan Temsilciliği Ve Ribat İnsani Yardım Derneği Sudan Temsilciliği Sudan’ın başkenti Hartum’da 25 Nisan 2015 Cumartesi günü “Kutlu Doğum Programı”  tertip etti. Sudan’da yaşayan Türk vatandaşları ve Türkçe bilen Sudanlıların davet edildiği programa konuşmacı olarak Türkiye’den Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Sayın Zeki Sayar katıldı.

Program Mehmet Said Çetin Hoca’nın Kur’an okumasıyla başladı. Ribat İnsani Yardım Derneği Sudan Temsilcisi Musab Demirlenk Bey konuşmasında milli şairimiz Mehmet Akif’in dilinden bir Sudanlının peygamber aşkını anlatan mısraları okuması çok anlamlı oldu.

Hayrat Vakfı Sudan Temsilcisi İsmail Kaya konuşmasında “Bu kadar mesafeyi kat ederek bu programın icrasına katkıda bulunmak için Sudan’a gelen Zeki Sayar Bey’in şahsında Türkiye Diyanet camiasına ve ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hayrat Vakfı olarak Sudan’da hemen her ay bir program tertiplediğimiz halde bu gençler bıkmadan, yılmadan aynı heyecan, aynı coşkuyla programları icra etmektedirler. Ülkemizin en köklü dini müessesesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı yıllardan beri dinimize hizmet eden ve son yıllarda daha aktif çalışmalar yapan, Türkiye toplumunun güvendiği, itimat ettiği bir kurumdur. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’yla temas halinde olması ve eğer bu sivil toplum kuruluşlarında ehl-i sünnet ve’l-cemaat çizgisinden kaymalar, itikadi ve ameli problemler tevellüt ederse; bir çatı kurum olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konu ile ilgili fetvalar yayınlaması ve vatandaşları uyarması bir ihtiyaç olduğu bu günlerde daha iyi anlaşılmaktadır.

Dünyanın içinde bulunduğu buhranlı hal ve insanların bugün yaşadığı sıkıntılar, toplumun, her zamankinden daha fazla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhissalatü Vesselamı anlamaya ve O’nun çağrısına kulak vermeye ve sünnetlerine ittiba etmeye ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Dünyanın bu buhranlı halinden çıkıp huzurlu mutlu ve emniyetli bir yaşam sürmesi, yalnız ve yalnız Peygamberimizin yüce sünnetine ittiba etmekle mümkündür. Bunun delili, asr-ı saadet olarak isimlendirilen Peygamberimizin yaşadığı dönemdir.

Peygamber Efendimizin: ‘Ben yüce ahlakı tamamlamak üzere gönderildim’ demesi ve Kuran’ın da onu ‘Sen yüce bir ahlak üzeresin’ diye tarif etmesi ne kadar manidardır. Bugün siyasette, ticarette, bilimde, sanatta, medyada ve aile hayatındaki ahlaktan uzaklaşmalar, karşımıza yaşanılması zor ve mutsuz bir dünya tablosu çizmiştir. Bu tabloyu güzel ve mutlu bir tabloya inkılap ettirmek elbette onun sünnetine uymakla mümkün olacaktır.”

Türkiye Sudan Büyükelçisi Cemalettin Aydın “Peygamberimizi anlamak için bu tür programların önemine dikkat çekerek programı organize eden STK’lara ve programa katlan vatandaşlara teşekkür etti.

Programda Hukuk Fakültesi Öğrencisi Sudanlı Ahmet Abdullah’ın Peygamber (sav) için okuduğu Türkçe şiir dinleyicileri çok etkiledi. Emre Cançelik, Leyla Cançelik, Elif Sena Bekiroğlu ve Zeynep Uluocak Peygamberimize olan sevgilerini şiirlerle dile getirdiler. Miniklerin okuduğu şiirler salona ayrı bir renk kattı.

Zeki Sayar konuşmasında toplu yaşamanın temel ilkelerini dile getirdi. Kardeşlik, affetme, muhabbet, tevazu, merhamet, birbirimizin haklarını tanıma gibi kavramları etraflıca değerlendirerek, programa gelenlere doyurucu bilgiler verdi.

Programa gelen davetlilere, günün anlam ve önemine binaen, Hayrat Vakfı Osmanlıca-Latince mukayeseli Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin telifi, Ahmet Hüsrev Altınbaşak Efendi’nin hattıyla Sünnet-i Seniyye Risalesi, Ribat İnsani Yardım Derneğinin Hz. Muhammed Mustafa kitabı ve Diyanet Kutlu Doğum Kitapçığından oluşan paketler hediye edildi.

Program sonunda Hayrat Vakfı Sudan Temsilcisi İsmail Kaya,

“Bu Kutlu Doğum Programı Afrika kıtasında ilk defa düzenlendi. Biz Hayrat Vakfı adına böyle bir çalışmaya vesile olduğumuz için çok mutluyuz. Önümüzdeki yıllarda da bu çalışmayı devam ettirmek istiyoruz. Bize katkılarından dolayı Büyükelçimize ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na teşekkür ederiz” dedi.