Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü ile Hayrat Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında icra edilen “KYK’LI GENÇLER OSMANLICA YARIŞIYOR” yarışmasında Tunceli’de başarılı olan öğrenciler için sertifika ve ödül töreni düzenlendi.
Tunceli Yunus Emre Gençlik Merkezi Konferans Salonu’nda 31 Haziran Perşembe günü saat 17.00’de düzenlenen programda kursu başarıyla tamamlayan gençlere Osmanlıca Türkçesi kursu katılım sertifikası ve Osmanlıca Mealli Kur’an-ı Kerim hediye edildi.
İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda, açılış konuşmasını yapan Tunceli KYK Munzur yurt müdürü Mehmet ERBAY,
“Dünya global bir köy haline geldi. Şimdi bilim, teknoloji ve hız çağında yaşıyoruz. Bu manada kendimizi yetiştirirken bu gibi her türlü imkândan faydalanmamız gerekiyor. Bununla beraber kendi kültürümüzden ve değerlerimizden de ödün vermememiz gerekiyor. Bu anlamda her ne kadar teknolojiyi yakaladığımız gibi geçmişimizle olan bağımızı da koparmamamız gerekiyor. Bu noktada bu işi kendilerine dert edinen, bunu bir vakıf, bir aidiyet bilinciyle yapan Hayrat Vakfı’na çok teşekkür ediyorum.” dedi.
“Osmanlıca Kesinlikle Zor Değil!”
Programda selamlama konuşması yapan Hayrat Vakfı Elazığ Bölge Temsilcisi Araştırmacı-Yazar Dr. Ayhan Mirza İNAK, “Osmanlıca bizim bin yıldan fazla bu topraklardaki kültürümüzdür, medeniyetimizdir. Tunceli tarihini yazacak olsak Osmanlıca bilmeden yazamayız. Bırakın Tunceli tarihini; Anadolu tarihini yazacak olsak Osmanlıca bilmeden yazamayız. Bırakın Anadolu tarihini; Türkiye’nin tarihini, Balkanların tarihini, Avrupa’nın tarihini yazacak olsak Osmanlıca bilmeden yazamayız. Saydıklarımın tamamını bırakın; Dünya tarihini yazacak olsak, Osmanlıca bilmeden yazamayız. Evet sevgili gençler, sizler bu çalışmada Dünya tarihini yazabilecek bir zemini elde ettiniz. Ve ‘Osmanlıca kesinlikle zor değil!’ bunu ispat ettiniz. Gelecek adına arkadaşlarınız için birer maya oldunuz.” ifadeleriyle Hayrat Vakfı’nın daha önceden Tunceli’de vermiş olduğu Osmanlıca Türkçesi kurslarını başarıyla tamamlayan Tunceli’de yaşayan Ayser KAYA hanımefendiyi kürsüye davet etti.
“Dedemizin Eski Mezarını Bulmak Bana Nasip Oldu”
Kürsüye çıkan KAYA, Osmanlıca Türkçesini öğrenmenin kendisine katmış olduğu güzellikleri gözyaşlarıyla şu şekilde anlattı:
“Ben yıllar önce burada Osmanlıca kursu açıldığında kayıt olmak istedim. Bana niçin kayıt olmak istediğimi sordular. Kayıt olmamım sebebi şu: Yıllarca içimde bir şey vardı; babam ile amcam, büyüklerimizin mezarlarını bilmiyorlardı. Babam, dedesinin mezarını çok aradı, ama bulamadı. Ben, yıllar sonra nasip oldu, burada Osmanlıcayı öğrendim ve Harput’a gittim. Babam hastaydı ama amcam sağlıklıydı. Amcamı çağırarak ona bir sürpriz yaptım. Orada dedemizin eski mezarını bulmak bana nasip oldu. Ben bundan dolayı kendimden çok çok gurur duyuyorum. Hocalarıma ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
Ayrıca programda “Yarışmanın başlangıç serüveni”ni anlatan kısa film videoları sunuldu.
Yaklaşık bir saat süren program, kursu başarıyla tamamlayan gençlere; Osmanlıca Türkçesi kursu katılım sertifikası ve Osmanlıcalarını geliştirecek Osmanlıca Mealli Kur’an-ı Kerim takdimiyle son buldu.
Fotoğraflar: