7 Ocak 2017’de Nijer’in başkenti Niamey’de Bediüzzaman sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyumu Hayrat Vakfı, Nur Toplumsal Kalkınma Merkezi ve Hacı Mahmut Kat Üniversitesi ortaklaşa gerçekleştirdi.

Program İbrahim Halife’nin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa çok ciddi bir ilgi olduğu görüldü.

Nur Toplumsal Kalkınma merkezi adına Dr. Habib Bori böyle bir çalışma yaptıklarından dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi. Toplumsal kalkınmanın temelinde düşünce olduğuna vurgu yaprak, böyle büyük bir fikir adamını tanımak Nijer Toplumunun kalkınmasına büyük bir katkı sağlayacağını ümit ediyoruz dedi.

Hacı Mahmut Kat Üniversitesi adına Üniversitenin genel sekreteri Muhammed El-hayr konuşmasında

“Üniversitemizin adından da anlaşıldığı gibi topluma hizmetleri geçen şahsiyetlerin tanıtılması üniversitemizin hedefleri arasındadır. Hacı Mahmut Kat Nijer Toplumuna hizmet ettiği gibi Bediüzzaman da Türkiye Toplumuna hatta bütün insanlığa büyük hizmetleri olmuştur. Böyle şahsiyetlerin gençler ve akademisyenler tarafından tanınması İslam medeniyetinin inşasında önem taşımaktadır. Bu vesileyle Hayrat Vakfı’na bizimle birlikte böyle bir çalışmayı yaptıkları için çok teşekkür ediyorum ve Nijer’den Üniversitem adına bütün Risale-i Nur talebelerine selam gönderiyorum’’ dedi.

Birinci oturum

İlk konuşmacı İsmail Kaya “Bediüzzaman ve Kevni ayetlerle imanın ihyası” konulu tebliğini sundu. Tebliğinde iman-ı tahkikiyi elde etmek için mahlukat üzerine tefekkürün ehemmiyetini, modern ilimlerin nasıl okunması gerektiği ve ne şekilde imana hizmet edebileceği konularını işledi.  Aynı zamanda mana-i ismî ve mana-i harfî, burhan-ı innî ve burhan-ı limmî, seyr-i enfüsî ve seyr-i afakî kavramlarına temas etti.

İkinci konuşmacı Dr. Abdülmüheymin Muhammed el-Emin “Risale-i Nur’un Eğitim Vizyonu” başlıklı tebliğini sundu. Öncelikle Bediüzzaman hazretlerinin eğitimden hedefinin neler olduğu üzerinde durdu. Nefsini ıslahtan başlayan ve toplumun tamamını hedefleyen bir eğitim sistemi olduğu ve modern eğitimin tartıştığı pek çok nazariyeleri Bediüzzaman gayet başarılı bir şekilde eserlerinde kullandığını ve talebeleri ile teoriden pratiğe geçirdiğini vurguladı.

İkinci oturum

Birinci konuşmacı olarak Oussama Hassane “Risale-İ Nur ve Kadın” konulu tebliği sundu.

Tebliğinde kandın haklarının İslam tarafından güvence altına alındığını ve bu gün bazı ahlak tacirlerinin bahsettiği kadın haklarının fıtri olmadığını Risale-i Nur’un üslubuyla çok etkili biçimde anlattı. Tesettürün fıtri olması ne demektir sorusuna risale-i nurdan cevaplar getirdi.

İkinci oturumun ikinci konuşmacısı Dr. Hama Cibi  “İhtilafın Giderilmesinde Risale-i nur”  başlıklı tebliği sundu. İhlas risalesi ve uhuvvet risalesi gibi risalelerin harika düsturlar içerdiğini anlattı. Ve bütün hazirunu Risale-i Nur’u teenni ve tefekkürle okumaya davet etti.

Kapanış konuşmasında ise Hayrat Vakfı temsilcisi İsmail Kaya Bey konuşmasına cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beye teşekkür ederek başladı.

“Bir zamanlar Bediüzzaman hazretleri hapishanelerde işkence altındayken ilerde dindar liderlerin bu risalelere sahip çıkacağına işaret etmiştir. İşte elhamdülillah o dindar liderler ülkemizde hizmet ediyorlar ” dedi.

Bu vesile ile hem Nur Toplumsal Kalkınma Merkezine hem Hacı Mahmut Ka’t Üniversitesine ve Nijer devlet idarecilerine ve halkına teşekkür etti.

Sonuç bildirisini okuyan Dr. Abdulmuheymin Muhammed el-Emin hoca da bildirinin arkasında sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a selam gönderdi. Hayrat Vakfı’na bu güzel girişiminden dolayı teşekkürlerini belirterek Hayrat Vakfı Başkanı Muhterem Said Nuri Ertürk Hoca’ya sıhhat ve afiyet duaları ederek hürmet ve tazimlerini belirtti.

Sempozyum dua ile sona erdi.

Fotoğraflar:
Videolar: