SAKARYA’DA OSMANLICA HEYECANI
MEB ve GSB ile Hayrat Vakfı arasında 2012’den bu yana imzalanan protokoller çerçevesinde halkımızın yoğun rağbet gösterdiği “Osmanlı Türkçesi Kursları”nda başarılı olan kursiyerlere yönelik “Sertifika Töreni” yapıldı.
Serdivan Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan törene Sakarya Valisi Hüseyin Avni COŞ, Hayrat Vakfı Kocaeli temsilci Abdullah Ateş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin YORULMAZ, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şükrü YILDIZ, Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol AYDIN, Serdivan Belediyesi Başkan Yardımcısı Selvet KARAOĞLU, KOSGEB Müdürü İsmet YILMAZ, Katre Araştırma ve Eğitim Derneği Başkanı Üzeyir CESUR, Eğitim-Bir SEN İl Başkanı Ömer Faruk SOFUOĞLU, , İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Gündüz Doğan ÖZTÜRK, kurs hocaları, kursiyer ve aileleriyle çok sayıda vatandaş katıldı.
KEMALOĞLU: GENÇLERİMİZ OSMANLICA ÖĞRENMEK İSTİYOR
Adapazarı Sofular Camii İmam-Hatibi Salih Zeki Okan Hocaefendinin Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende açılış konuşmasını yapan Hayrat Vakfı Sakarya Temsilcisi Abdurrahman KEMALOĞLU; “2015 yılı içerisinde, il genelinde 8 ilçede toplam 30 sınıf açılan öğretmenlere yönelik “Osmanlı Türkçesi Öğretici Kursları”na tüm ilçelerden katılım oldu ve 600 öğretmenimiz bu kursları başarıyla tamamladı. Bu hocalarımız önümüzdeki yıllarda Osmanlıca derslerine girip yeni neslin yetişmesinde aktif rol alacaklardır.” diyerek öğretmenleri tebrik etti.
Ayrıca tüm ortaöğretim kurumlarında Osmanlı Türkçesinin tanıtımını Hayrat Vakfı olarak üstlenmiş olduklarını ifade eden KEMALOĞLU “İlimizde 30 lisede 5000’den fazla 9 ve 10. sınıf öğrencisine seminer verdik. Halen devam eden seminerlerde iki hususun altını özellikle çizdik. ‘Osmanlı Türkçesi yabancı bir dil değildir’ ve ‘Osmanlı Türkçesini öğrenmek çok kolaydır’. Gençlere yaptığımız binlerce ankette % 80 civarında öğrencimiz Osmanlı Türkçesini öğrenmek istediklerini ifade ettiler.
Bu noktada hususen MEB’da görevli tüm öğretmen arkadaşlarımızdan hayatî bir talebimiz var. Özellikle 9. sınıfların önümüzdeki Eğitim – Öğretim yılından itibaren Osmanlı Türkçesi’ni seçmeleri noktasında kendilerine rehberlik etmeleridir.” dedi.
Kursiyer etkinliği olarak Çanakkale şehitlerimizden bir askerimizin kızına ve ailesine yazdığı duygu yüklü, edeb dersi veren mektubunu orijinal metninden okuyan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Reşat ÖZÇAYIR; “Benim için Osmanlıcayı öğrenmek, yıkılan Mostar köprüsünü yeniden yapmak gibi bir şeydir. Mostar köprüsünü yeniden yaptırılmasına katkıda bulunanlar, nasıl güzel hisler duymuşlarsa bende Osmanlıcayı öğrenmekle aynı duyguları hissediyorum.” dedi.
COŞ: BEŞİKTEN MEZARA İLİM ÖĞRENMEK İÇİN OSMANLICA
Kursiyer etkinliklerini dikkatle takip eden Vali Hüseyin Avni Coş yaptığı konuşmada “Fetih Şölenini yaşadığımız şu günlerde bu törenin gerçekleşmesi çok manidardır ve anlamlı olmuştur. 7 den 70’e ilim irfan aşığı bu coşkulu kalabalığı görmek beni ziyadesiyle memnun etti.” dedi. “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz” hakikatini de hatırlatan Vali Hüseyin Avni Coş “Bu kursları tertip eden Hayrat Vakfı’nın kurucularından vefat eden büyüklerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan büyüklerimizi hürmetle selamlıyorum. Kurslarda emeği geçen başta kurs hocaları olmak üzere siz kursiyerleri tebrik ediyorum.” dedi.
Yoğun programı nedeniyle törene iştirak edemediği için müteessir olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan ERDEM’in gönderdiği telgraf katılımcılara hitaben okundu.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Ekibinin de renk kattığı tören Vali Hüseyin Avni COŞ, Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Erol AYDIN, Serdivan Belediyesi Başkan Yardımcısı Selvet KARAOĞLU, Eğitim-Bir SEN İl Başkanı Ömer Faruk SOFUOĞLU’nun kursiyerlere sertifikalarını vermesiyle sona erdi.