MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Vakfımız arasında, karşılıklı işbirliği içinde, yurt genelinde Osmanlı Türkçesi Kursları düzenlenmek üzere, 2012 Nisan ayında bir protokol imzalanmıştır.
İki seneliğine imzalanan bu protokol çerçevesinde iki yüz bine yakın insanımız, tamamen ücretsiz olarak verilen bu kurslardan istifade etmiş ve temel Osmanlıca eğitimi görerek sertifikalarını almışlardır.
İlk etapta bütün il merkezleri dâhil olmak üzere takriben 300 merkezde başlayan kurslar, süreç içinde bütün Halk Eğitim Merkezlerinde dört bine yaklaşan eğitici kadrosuyla devam etmiştir.
Bu protokol sayesinde, tarih ve kültür mirasımızla buluşmak adına çok önemli bir adım atılmıştır.
Gönüllülük ekseninde sosyo-kültürel projelere destek sağlayan STK’ları, devlet kurumlarıyla aynı zeminde buluşturan bu nevi ortak faaliyetler, toplumsal sinerjiyi oluşturma noktasında büyük önem taşımaktadır.
Tarihi ve kültürel zenginliklerimizin korunması ve yeni nesillere aktarılması istikametinde atılan her adımın, toplumsal birikime ve hafızaya bir katkı sağlayacağı açıktır.
Hayrat Vakfı, 1997 yılında 54. Hükümet döneminde de Kültür Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde 52 il merkezinde benzer kursları açmış ve yaklaşık beş bin vatandaşımız kısa süre içerisinde bu kurslardan istifade etmiştir.
Vakfımız bu nitelikteki hizmetlerine, geçtiğimiz süreç içinde yurt genelinde muhtelif dernek ve vakıflarda, birçok belediyemizle işbirliği içinde ve yine Kültür Müdürlükleri ve Halk Eğitim Merkezlerinde devam etmekteydi.
Geldiğimiz noktada 2012’de imzalanan protokolün süresi dolmuş olup 2014 Temmuz ayında protokol 5 yıl süreyle tekrar imzalanmıştır. Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Hayrat Vakfı, gönüllülük esasına dayalı olarak sürdürdüğü bu eğitim desteğini hiçbir kurumdan herhangi bir ücret almaksızın icra etmektedir.
Vakfımız bu faaliyetlerini akademisyen, öğretmen gibi kurs verme yeterliliğine sahip üniversite mezunu gönüllü eğiticileri ve temsilcileri aracılığıyla yürütmekte olup, aynı şekilde kursiyerlerden de herhangi bir ücret talep etmeden gerçekleştirmektedir.
Kurslar, her biri birer buçuk aylık dört kur üzerinden verilmekte olup, harflerin ve okutucuların öğrenilmesini müteakip ilk iki hafta sonunda kursiyerler ağır olmayan metinleri okuyabilecek seviyeye gelmekte, ilk kur sonunda kolay okuma metinleri dediğimiz matbu eserleri okuyabilmektedir.
İkinci kurda, kelimelerin imlası; üçüncü kurda, medeniyet kodlarımızı taşıyan kelimelerin özellikleri ve kökenlerini tanıtıcı çalışmalar; son kurda ise, arşiv ve kütüphanelerimizde mahfuz eserlerin okunma ve anlaşılmasına vesile olacak ön çalışmalar yapılmaktadır.
Özellikle üniversite çağında veya değişik bölümlerden mezun olmuş eğitimli kesimden ve her meslek gurubundan kursiyerlerin ve öğrencilerin takip ettiği kurslara ilgi, katılım ve devam sevindiricidir.
Protokolün işletilmeye başladığı ilk andan itibaren kurslara ilgi her geçen gün artarak devam etmektedir.
Hali hazırda konuyla ilgili www.osmanlicaegitim.com adresinden bilgi alınabilmekte ve kurslara ilgi duyanlar online kayıt yaptırabilmektedir.
Ülkemiz adına özellikle de geçmişten gelen zengin kültür hazinelerimiz ve milli manevi değerlerimizle buluşmak için faydalı olacağına inandığımız bu programımızın hayırlara vesile olmasını diliyoruz.
Tüm halkımızı zengin kültür mirasımız ve geçmişimizle köprü kurmaya, bu büyük kültür hizmetine katılmaya davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.
Hayrat Vakfı