“Allah bile batıramaz (haşa)” denilen meşhur Titanik gemisinin demir aldığı İngiltere’nin liman şehri Southampton’da İslami Tanıtım Sergisi düzenlendi. Hayrat Vakfı, Hampshire İslami Tanıtım Derneği ve Exhibition İslam dernekleri ortaklığıyla düzenlenen sergiye yüzlerce İngiliz katıldı ve sorularına cevaplar buldular. Dört gün süren sergide, birçok ziyaretçi anlatılanları ve afişlerdeki bilgileri not alırken pek çok kişinin de ücretsiz dağıtılan Kur’an-ı Kerimlerden ve Risale-i Nur eserlerinden aldıkları gözlendi.
Southampton Belediye Başkanı İslam Sergisinde
Southampton Medine Camii’nde 21 Mart – 24 Mart 2015 tarihleri arasında düzenlenen sergi, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle açıldı. Southampton Belediye Başkanı Sue Blatchford Hanım açılış konuşmasında, Müslümanların İngiltere’ye ve Southampton şehrine büyük katkıları olduğunu ve bu gibi kültürel faaliyetlerin çok önemli olduğunu söyledi ve faaliyeti organize edenlere minnet ve teşekkürlerini iletti. Sergiyi gezen Belediye Başkanı, Kur’an-ı Kerim bölümünde Hayrat Vakfı gönüllüsü hafız bir hanım ile İslam’da hafızlık ile ilgili konuştu.
Tevhid Dersi
Bölgedeki pek çok kiliseden sergiyi ziyaret etmeye gelen Hristiyanlar ve din görevlileri, papazlar ve vaizler sorular sorup İslam ile ilgili bilmediklerini öğrendiler. Misafirler arasında dindar Hristiyanlar olduğu gibi, ateist ve agnostik birçok ziyaretçi de vardı. Gelen misafirlere Risale-i Nur tefsirinden dersler yapıldı. Grup ve birebir olarak yapılan sergi turlarında yüzlerce İngiliz, İslamiyet hakikatlerini işittiler. İslamiyet’in bir nur ve rahmet olduğunu anlatan gönüllüler, ziyaretçilerin gayet memnun ayrıldıklarını söylediler.
Basının Yoğun İlgisi
Avrupa’da artan İslam karşıtlığından ve artan tansiyondan sonra bu tarz bir sergi basının da ilgisini çekti. BBC Radyo istasyonu, Daily Echo gazetesi ve BBC South TV kanalından gelen haberciler, ziyaretçilerle röportajlar yapıp görüntü aldılar. Ayrıca, Southampton Üniversitesi’nin ilgili bölümlerinde okuyan öğrencileri sergiye akın ettiler ve serginin haberini yaptılar.
BBC Radyo için konuşan Hayrat Vakfı İngiltere Temsilcisi Hamza B. Öztaş;
“Bu sergi, Southampton’da yaşayan Müslüman olmayan arkadaşlarımızın ve komşularımızın İslamiyet’i öğrenmesi açısından çok önemli olduğu kadar, burada doğan Müslüman çocuklara da hitap ediyor. Biz Müslümanlar, çocuklarımızın taklidi bir iman sahibi olmasını istemiyoruz. Çocuklarımızın, tahkik ile araştırma yaparak İslamiyet’in parlak hakikatlerine ulaşmasını istiyoruz. Aynı zamanda İslamiyet’in bir medeniyet ve hayat biçimi olduğunu belirtmekte fayda var. Tarihe bakıldığında Müslümanların kültür, sanat, askeri ve ictimai alanlarda dünya medeniyetine harika hediyeler sunduğunu çok iyi biliyoruz. Bu zengin medeniyeti hem Müslüman olmayanlarla paylaşıyoruz hem de kendi çocuklarımıza medeniyetimizin ne kadar güzel olduğunu anlatıyoruz.”
Biz Böyle Bilmiyorduk
Sergide ilgili birçok insana Risale-i Nur eserlerinden dağıtıldı ve İslamiyet’in tatlı hakikatleri Risale-i Nur perspektifinden verildi. İlk defa bu hakikatleri duyan ve okuyanların hayranlıkları dikkat çekiciydi. Ziyaretçilerin söylediği ortak yorum, “Örnekler çok etkileyici. Biz İslamiyet’i böyle bilmiyorduk. Bir sergi daha olursa mutlaka geleceğiz.” Bu tarz faaliyetlerin yerel halkta bulunan önyargıların kırılması açısından oldukça önemlidir. İslam’ın doğru temsil ve tebliğ edilmesi noktasında önemli bir eser olan Risale-i Nur’dan Haşir Risalesi ve Mu’cizat-ı Kuraniye risalelerine büyük ilgi gösteren ziyaretçiler, sergide dağıtılan bütün eserleri bitirdiler.
Üstadın Vefat Yıldönümünde Southampton’dan Ruhuna Fatihalar
Serginin düzenlenmesinde görev alan Hayrat Vakfı gönüllüleri Üstad’ın vefat yıldönümünde böyle bir organizasyon yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirdiler. Dualar ve Kur’an tilaveti yapılan 23 Mart akşamı, Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri ruhuna bağışlandı ve sergiyle ilgili değerlendirmeler yapıldı.
Müslümanların Teveccühü
Risale-i Nur derslerini dinleyen bölgedeki diğer Müslümanlar, bu eserleri daha önce duyduklarını ama böyle bilmediklerini söylediler ve dağıtılan eserlerden aldılar. Ziyaretçilerden gelen sorular üzerine Hayrat Vakfı gönüllülerinin verdiği ikna edici cevaplar karşısında diğer Müslümanlar da Risale-i Nur’dan istifade etmek istediklerini söylediler. Sergiye bölgedeki Müslüman aileler çocuklarıyla beraber katıldıkları gibi, Southampton camilerindeki Kur’an kursu öğrencileri de hocalarıyla beraber sergiyi gezdiler.
Yüzlerce İngiliz Çocuk İslamiyet’i Öğrendi
Birçok ilkokul öğrencisi gruplar halinde öğretmenlerinin ve velilerinin nezaretinde sergiyi ziyaret etti. Öğretmenleriyle beraber kendilerine anlatılan iman hakikatleri ve İslam’ın şartlarını dinleyen çocuklar, ilginç sorular sordular ve cevaplarını dikkatle dinlediler. Keyifle sergiyi gezen çocukların İslamiyet’le ilgili birçok sorularına cevap buldukları, cami ziyaretiyle birçok önyargılarının ortadan kalktığı görüldü. Çocuklar kendileri için hazırlanan köşede İslami kıyafetleri de denediler, oyunlar oynayıp camide eğlenceli vakit geçirdiler.
Hayrat Vakfı İngiltere Eğitim Ve Kültür Faaliyetleri
Hayrat Vakfı İngiltere temsilciği, İngiltere’nin birçok şehrinde, Müslümanlar için Kur’an-ı Kerim ve Osmanlıca dersleri, gençlik kampları, hafta sonu okulları, hanımlar ve erkekler için ilmi ve sosyal faaliyetler yürütüyor. Gayri-Müslim halk için de bilgilendirici İslami tanıtım seminerleri, kütüphanelerde sergiler, kültür ve eğitim faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Hayrat Vakfı, bütün Türkiye’de ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde gerçekleştirdiği Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalı Osmanlıca kurslarına çok yakında Londra’da da başlayacak inşallah.
Fotoğraflar: