23-25 Eylül 2017 tarihlerinde Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’nde Hayrat Vakfı ve Malezya İslam Üniversitesi İslami ve Beşeri İlimler Fakültesi işbirliğinde Uluslararası Bediüzzaman Said Nursi’nin Düşüncesinde Vasatiyye ve Örnek Toplum Konferansı gerçekleştirildi.

Ayrıca Malezya Vasatiyye Enstitüsü Başbakanlık Ofisi, Uluslararası İttihad-ı İslam Enstitüsü ve Ürdün Vasatiyye Forumu’nun da ortaklarından olduğu konferansın tertiplenmesinde Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi bünyesinde bulunan Bediüzzaman Said Nursi Eğitim, Araştırma ve Danışmanlık Merkezi de büyük rol aldı.

Konferansta onlarca ülkeden 40 kadar konuşmacı tebliğ sundu. Malezya, Türkiye, Sudan, Filistin, Avustralya, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş bu ülkelerden bazıları. Malezya’nın birçok üniversitesinden öğretim üyelerinin yanı sıra yüzlerce yüksek lisans ve lisans öğrencisi dinleyici olarak konferansa katılım gösterdi.

Konferansta Türkiye’den Hayrat Vakfı Başkan Yardımcısı Said Yavuz, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Hayrat Vakfı Afrika Temsilcisi İsmail Kaya, Hayrat İnsani Yardım Derneği Ortadoğu Temsilcisi Feridun Işıklı, Hayrat Uluslararası Öğrenci Derneği Başkan Yardımcısı Kürşat Karaca, Hayrat Vakfı Sri Lanka Temsilcisi Muhammed Hüseyin ve daha birçok kişi katıldı.

Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Rahmah Bt. Ahmad H. Osman’ın başkanlığında icra edilen konferansta üç gün boyunca Bediüzzaman Said Nursi’nin aşırılığın iki ucu olan ifrat ve tefritten uzak olan vasatiye (hadd-i vasat) konusundaki düşünceleri, telif etmiş olduğu Risale-i Nur eserinden ve hayatından alıntılarla derinlemesine işlendi.

Açılış programında konuşan Hayrat Vakfı Başkan Yardımcısı Said Yavuz, toplumdaki problemlerin temelinde imanî zafiyetin olduğunu ve Risale-i Nur’un hedefinin tahkiki iman ve ittihad-ı İslam’ı tesis etmek olduğunu ifade etti. Ardından ittihad-ı İslam ile alakalı Risale-i Nur’dan bazı kısımları dinleyicilerle paylaştı.

Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rahmah Bt. Ahmad H. Osman, Risale-i Nur’un Risale-i Nur’un mahiyetinden ve metodolojisinden bahsettiği konuşmasında, Türkiye’de örnek bir Müslüman toplumun ortaya çıkmasında Bediüzzaman Said Nursi’nin çok büyük bir rolü olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Rahmah Bt. Ahmad Risale-i Nur’un günümüzün problemlerine Kuran ve sünnet perspektifinden çözümler sunduğunu ve bu çözümlerin Kuran’ın ortaya koyduğu vasatiye (hadd-i vasat) ölçüsüne mutabık olduğunu belirtti.

Konferansın ortaklarından olan Malezya Vasatiyye Enstitüsü Başbakanlık Ofisi adına konuşan Başkan Yardımcısı Dr. Hacı Muhammed Efendi Mat Rani ise, İslam toplumlarındaki fikri ve fiili aşırılıklardan ve Risale-i Nur’un insanları bu ikisinden koruyan bir mahiyeti olduğundan bahsetti.

Konferansta vasatiyye ve örnek toplumun tesisi bağlamında aşağıdaki ana başlıklar altında tebliğler sunuldu.

• Risale-i Nur ve vasatiye
• İman-ı tahkikinin ehemmiyeti ve örnek fertlerin ve toplumun tesisindeki rolü
• Ahlaki değerler ve vasatiye
• Said Nursi’nin tebliğ esaslarında vasatiyye