Vatan-millet savunmasında cephede savaşan askerlerimizin durumlarını ailelerine haber vermek için gönderdikleri hem de sevdiklerinden gelen Hilal-i Ahmer’e emanet edilen mektuplar, Türk Kızılay ile Hayrat Vakfı arasında 22.02.2019 tarihinde imzalanan protokol kapsamında günümüz Türkçesine çevrilmeye başlanarak büyük ve önemli bir hizmete imza atılmıştı.

Hayrat Vakfı gönüllülerince yürütülen çalışmada, Kızılay arşivlerinde bulunan 75 esir defteri, 127 esir listesi, 25 bin 504 esir mektubu ve 308 bin 645 esir kartıyla muhatap olundu.

Bu manada Vakıf gönüllülerimizden 185 kişi 6-7 Temmuz 2019’da, 123 kişi de 13-14 Temmuz 2019’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ait eğitim merkezinde, alanında uzman öğretim üyeleri tarafından eğitim almışlardır. Çalışmalara, toplamda 230 Vakıf gönüllümüzün katılımıyla, 2 Ağustos 2019’da başlandı.

Esir mektuplarının ilk okumaları 18 Ocak 2020’de tamamlanmıştır. İlk okumaların ardından kontrol için 50 kişilik editör ekibi oluşturulmuş, 23-26 Ocak 2020’de Ankara’da yapılan eğitimle birlikte çalışmaya başlanmış ve 20 Ağustos 2020’de ilk kontroller tamamlanmıştır.

1 Şubat 2020’de çevrilmeye başlanan 308 bin 645 esir kartının da tamamı süreçte çevrilmiştir.

Büyük bir ekiple uzun bir çalışmanın ardından tamamlanan çalışmalar, 7 Kasım- 7 Aralık 2023 tarihleri arasında “Yüzyıllık Emanet Kızılay Esir Mektupları Sergisi” ismiyle Ankara’daki Millet Kütüphanesi’nde ziyaretçilere açıldı.

Emine Erdoğan Hanımefendi, Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, Hayrat Vakfı Başkan Vekili Said Yavuz ve çok sayıda davetlinin katıldığı programla mektuplar, asıl sahipleri olan aileleri ve milletimizle buluşturuldu.

Gönüllerimizin yoğun çalışması ile yürütülen bu anlamlı çalışma, geçmişten günümüze bir köprü olmuştur. Ceddimize vefa borcuyla hiçbir ücret alınmadan yapılan bu çalışmada emeği geçen tüm gönüllülerimize ve aynı şekilde Türk Kızılay’ının Hilal-i Ahmer logosunun ihyasında rol alan Ar-Ge ekibimize teşekkür ediyor, Türk Kızılay iş birliği ile bu mektupları sahipleriyle buluşturmanın ve ailelerine teslim etmenin memnuniyetini yaşıyoruz.