İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Ali Kurt, kopmuş bir tespihin taneleri gibi her biri bir tarafa savrulmuş olan İslam coğrafyasının, bir araya gelmek ve kendi yol haritasını tekrar belirlemek zorunda olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş’ta, dünyanın farklı ülkelerinden gelerek Türkiye’de eğitimlerini sürdüren öğrencilerin katılımıyla “Dünya Gençlerinin Dilinden Efendimiz” konulu panel düzenlendi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Hayrat Vakfı ve Hayrat Uluslararası Öğrenci Derneği işbirliğinde Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panel Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İDSB Genel Sekreteri ve İnsani Yardım Platformu Koordinatörü Kurt, panelde, İslam coğrafyasında akan gözyaşına dikkati çekti.

İnsanlık aleminin Hazreti Peygamber’in mesajlarına, çizdiği hayat düsturlarına muhtaç olduğunu belirten Kurt, şöyle konuştu:

“Bugün Suriye’de, Irak’ta, Filistin ve Gazze’de, Arakan’da, Doğu Türkistan’da, Keşmir’de, Libya’da, Yemen’de, İslam coğrafyasının birçok köşesinde gözyaşı hakim. Sıkıntı içerisinde olan kardeşlerimiz ve bizler, hepimiz efendimizin bize getirdiği nur ekseninde, birlik ve beraberliğe ne kadar muhtacız. Kopmuş bir tespihin taneleri gibi her biri bir tarafa savrulmuş olan İslam coğrafyası, bir araya gelmek ve kendi dinamikleriyle yol haritasını tekrar kendi belirlemek zorundadır. Bugün 55 ülkeden 300’e yakın sivil toplum kuruluşunu bir arada barındıran İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği işte bu gaye ve maksatla kuruldu.”

Kurt, İslam coğrafyasının, birbirini tanımaya, birlikte sürdürülebilir projeler geliştirmeye, kendi bahçesine sahip çıkmaya, geleceğini tayin etmeye hem muhtaç hem mecbur olduğunu vurguladı.

“Türkiye cazibe merkezi haline geldi”

Hayrat Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Celaleddin Cengiz Günaydın da gençler için Türkiye’nin bir cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.

Dernek olarak yaptıkları faaliyetleri anlatan Günaydın, “Türkiye’nin son yıllarda bölgeye ve bölge insanına yönelik aldığı inisiyatifler, bölge insanının, özellikle de gençlerin Türkiye’ye tekrar heyecanla, umutla ve müspet bir nazarla bakmasına sebep olmuştur” diye konuştu.

Kendi dillerinde Hazreti Muhammed’i (sav) anlattılar

Konuşmaların ardından, oturum başkanlığını Afganistanlı Hümayun Beyzade’nin yaptığı panelde, Sudanlı Süleyman Nasır, Malezyalı Muhammed Hazwan, Kırgızistanlı Talgatbek Arabuulu, Mısırlı Housam Menna, kendi dillerinde Hazreti Peygamber’i (sav) anlattı.

Suriyeli Bişar Şamil’in okuduğu şiirin ardından, dualar edildi.

Etkinliğe, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Ulaş, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA