►Başvuru formu için tıklayınız

2016 YILI İSTANBUL GENELİ 39 UMRE ÖDÜLLÜ HAFIZLIK YARIŞMA PROGRAMI

Sancaktepe Müftülüğü, Sancaktepe Belediye Başkanlığı, Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı Sancaktepe Temsilciliği iş birliği ile İstanbul geneli 39 ilçede, 39 UMRE ÖDÜLLÜ, Hafızlık Yarışması yapılması planlanmıştır.

A- AMAÇ
Hafızlık geleneğini devam ettirmek, gençlerimizi hafızlık yapmaya teşvik etmek, hafızlıklarını korumak, çevremizde farkındalık oluşturmak ve insanlarımıza hafızlığın önemini vurgulamak, özendirmek amacı ile yapılacaktır.

B- YARIŞMAYA KATILMA ŞARTLARI
1- Hafız olmak (Belge şartı aranmayacak, öğrenci olmak şartı yok)
2- 20 yaş ve altı olmak, 01/01/1996 tarihi ve sonrasında doğmuş olmak.
3- Erkek olmak.

C- UYGULAMA
1) İlçelerde yarışma ilanı, takibi, teşviki, imtihanın yapılması ve neticelendirilmesi İlçe Milli Eğitim Müdürü, İlçe Müftüsü ve Hayrat Vakfı İlçe Temsilcisinden (veya vekillerinden) oluşturulan bir komisyon tarafından yapılacaktır.

2) Müracaatlar, 25 Mayıs 2016 Çarşamba mesai bitimine kadar, ilçe müftülüklerine şahsen ya da vekaletle yapılır.

3) İlçelerde yapılacak hafızlık elemeleri için, ilçe müftülükleri tarafından uzman komisyon kurulur. Komisyon tarafından 27-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında, (ilçe komisyonunca) belirlenen günde/günlerde, belirlenen mekanda/camiide ilçe elemeleri yapılır ve puan sırasına göre sıralanır.

4) İlçe hafızlık elemeleri sonuç tutanağı, yarışma komisyonunca, ek-2’ye işlenerek imzalanır. 31 Mayıs 2016 Salı mesai bitimine kadar istanbulhafizlik@gmail.com adresine mail ile gönderilir. Final günü de, tutanağın aslı elden teslim edilir.

5) Final yarışması için tebliğ, davet beklemeksizin İstanbul Anadolu Yakasındaki ilçelerin birincileri (14 ilçe), 1 Haziran 2016 Çarşamba günü, Sancaktepe Samandıra’da Hz.Ebu Bekir Camii’nde saat 10.00’da hazır bulunacaklardır. Final yarışmasına katılmayan ilçe birincileri ödül alamazlar.

Aynı şekilde İstanbul Avrupa Yakasındaki ilçelerin birincileri (25 ilçe), tebliğ, davet beklemeksizin 2 Haziran 2016 Perşembe tarihinde Sancaktepe Belediyesi Mustafa Öncel Kültür Merkezi’nde saat 10.00’da final yarışması için, hazır olacaklardır. Final yarışmasına katılmayan ilçe birincileri ödül alamazlar.

6) Finalde dereceye giren Hafızların Ödül töreni ise 12 Haziran 2016 tarihinde Sancaktepe Belediyesi Yenidoğan Kapalı Spor Salonunda saat:15.00’te yapılacaktır. Ödül törenine tüm halkımız davetlidir. Hanımlar için yer ayrılmıştır.

D- SEÇİCİ KURULLAR
İlçelerde yapılacak hafızlık elemeleri; İlçe Müftüsünün ya da vekilinin başkanlığında, Vaiz, İHL Meslek Dersi Öğretmeni, Din Görevlisi ve Kur’an Kursu Öğreticisinden oluşan (hafızlık tercih sebebidir) 5 kişilik komisyon tarafından yapılacaktır.
Final yarışmasında ise Seçici kurul, 2 İlçe Müftüsü, Pendik Haseki Yüksek İhtisas Merkezinden bir aşere-takrib kıraat hocası, Tashih-i Huruf bilgisine sahip 2 kârîden oluşturulacaktır.

E- DEĞERLENDIRME ESASLARI:
Hafızlık Yarışmasında İlçeler ve Yüksek Seçici Kurullar şu hususlara dikkat edeceklerdir.
a) GENEL İLKELER:
l- Yarışma sırası kura ile belirlenecektir.
2- Her adaya üç soru sorulacaktır.
3.Önceden hazırlanan sorular kura ile belirlenecektir.
b) SORULAR:
l- Birinci soru sayfa başından sayfa sonuna kadar olacak (soru 1.-10. cüzlerden sorulacak),
2- İkinci soru sayfa geçişli olacak (sayfa sonundan diğer sayfaya geçebilecek ve soru 11.-20. Cüzlerden sorulacak),
3- Üçüncü soru sure geçişli olacak (soru 21.-30. cüzlerden sorulacak),
4- Yarışmacıya her soru için beşer dakikalık süre tanınacaktır.
c) OKUYUŞ TARZI:
l- Okuyucularda aday tedvir veya tahkik usullerinden birini seçebilecektir.
2- Aday hadr usulüyle okumak istiyorsa müsaade edilecek ancak puan kırılacaktır.
d) NOT BAREMİ:
l- Hıfzda her soru 20 puandır (20×3=60)
2- Tecvid ve meharic-i huruf 25 puandır.
3- Eda-Seda 15 puandır.
e) DEĞERLENDiRME:
1- Aday takılır veya müşabehata kaçarsa geriden almasına iki defa imkan verilecektir.
Birinci tekrarda okuyabilirse bir puan, ikinci tekrarda okuyabilirse iki puan düşülecektir.
2- Aday takılır ve kurul tarafından hatırlatma yapılırsa devam edebilirse beş puan düşülecektir.
3- Aday takılır, hatırlatmaya rağmen devam edemezse o soruyu okuyamamış sayılacak ve bu soruya puan verilmeyecektir.
4- Hadr usulünde okursa her sorudan beş puan düşülecektir.
f) TECVİT:
1. Medd-i tabii, idğam mea’l-ğunne gibi her tecvit konusu ihlalinde yarım puan düşülecektir.
2- Her meharic-i huruf hatasından bir puan düşülecektir.
3- Her hareke hatasından bir puan düşülecektir’
4- Eda – seda puanlamada seçici kurulun takdirine bırakılacaktır.
5- Herhangi bir konuda tereddüt edilirse Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 12/02/2016 tarihli ve E.8160 sayılı yazısının Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısı ile Din Görevlileri arasında düzenlenen Hafızlık Yarışması kriterleri dikkate alınacaktır.

ÖDÜLLER:
İstanbul geneli final yarışmasına katılan her ilçenin birincisine (39 hafıza) UMRE hediyesi verilecektir. Ayrıca Final Yarışması neticesinde yapılan derecelendirmeye göre ilk üç kişiye sürpriz hediye verilecektir.

NOT 1: Ödüller, 12 Haziran 2016 Pazar günü ödül töreninde dağıtılacaktır. İlçelerde birinci olan hafızlar, final yarışmasına ve ödül törenine katılmak mecburiyetindedir. Aksi takdirde umre ödülünü alamazlar.
NOT 2: Son 3 yıl içerisinde hafızlık yarışmasına katılıp umre ödülü almış olanlar bu yarışmaya katılamazlar.
NOT 3: İlçelerde yapılacak elemelere en az 5 hafız katılmalıdır. Yeterli sayı oluşmadığı takdirde, hafızlar diğer ilçelere yönlendirilmelidir.
NOT 4: Hafızlarda ikamet şartı aranmaz. İstediği herhangi bir ilçeden müracaat yapabilir.

BİLGİ VE İLETİŞİM:
Hayrat Vakfı Sancaktepe Temsilciliği:
Osmangazi Mah. Mimar Sinan Cad. No: 70 SANCAKTEPE
Telefon: 0505 386 75 84 / 0532 294 26 14 / 0 216 561 63 28
http://hayratvakfi.org istanbulhafizlik@gmail.com

İLÇE ELEMELERİ SONUÇLARINI GÖNDERMEK İÇİN MAİL:
istanbulhafizlik@gmail.com