“İstanbul Geneli Liseli Gençler Osmanlıca Yarışıyor” yarışma finali 8 Mayıs Salı günü Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde Bağcılar Belediyesi Halk Sarayı’nda yapıldı.

Güzel bir heyecan ve atmosferde gerçekleşen yarışmada Kartal AİHL birinci, Beyoğlu AİHL ikinci, Bağcılar Hayrettin Karaman AİHL üçüncü oldu.

Programa katılan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci şunları söyledi:

“Kıymetli Kaymakamım, çok değerli Belediye Başkanım, kıymetli meslektaşlarım, mesai arkadaşlarım, değerli öğrencilerim öncelikle ben böyle bir organizasyonu gerçekleştirdiği için Hayrat Vakfı’na ve bu organizasyona destek olduğu için kıymetli Belediye Başkanımız Lokman Beye  çok teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Bu programı, bu ödül töreni ve yarışmayı teşvik ettiği için Bağcılar Kaymakamına ayrıca teşekkür ediyoruz.

Sevgili gençler, sevgili meslektaşlarım bakınız ikinci olarak şuna işaret etmek istiyorum ki, hem programın başında sunucumuz öğrencilerimize düşüncelerin almak üzere mikrofon tuttuğunda hem de sonunda berabere bittiğinde öğrencilerimizin arasındaki minik yarışma da ne kadar heyecanlandıklarını beraberce müşahade ettik. Bu ne demek? Bu konu onlar için çok önemli, bu konuyu çok önemsiyorlar.

Bir başka hususa dikkat çekmek istiyorum.   En son ekrana bir soru yansıdı. “Ezmanın tagayyürü ile ahkâmın tagayyürü inkâr edilemez” bir Mecelle kuralı, bir Mecelle kaidesi. Biz bunu bugün televizyonlarda okuyucular konuşurken,  buna atıfta bulunurken bu kurala, bu prensibe diyorlar ki “Zamanın değişmesi ile hükümler de değişir”. Arada o kadar çok fark var ki orada, ezmanın tagayyürü ile kastedilen, zamanın başkalaşmasıdır. Bunu değişmesi kelimesi ile ifade edemezsiniz. Edilmesi doğru değildir. İşte Türkçemizi bu haliyle öğrenmediğimiz zaman biz fikir üretemiyoruz, düşünce üretemiyoruz, felsefe üretemiyoruz, bilim üretemiyoruz.

Bakınız Mehmet Akif  merhum çok güzel bir dörtlükle, aslında Peygamber Efendimize (sav) yazmış olduğu dörtlükte bize bu durumu çok güzel bir şekilde ifade ediyor. Ama maalesef bunu bugün çoğumuz anlamıyoruz. Bu aynı zamanda bestelenmiş bir dörtlüktür.

Ezelden âşinânım ben
Ezelden hem-zebânımsın
Beraber ahde bağlandık
Ne yapsan yâr-i cânımsın

Ne olsam zerrenim
Kalbimde hâlâ çarpar esrarın
Gel ey canân gel ey can
Kalmasın ferdaya didârın

Şimdi bu program vesilesiyle ben öğrencilerimize diyorum ki, bunun ne demek olduğunu bilmiyorlarsa öğrensinler. Ama orada “Ezelden aşinanım ben, ezelden hem zebanımısın” derken, aynı dili konuşuyoruz diyor; ezelden beri aynı dili konuşuyoruz.

Osmanlı Türkçesi aynı zamanda Kur’an dilinden işaretler taşır. Kuran dilinden, İslam dilinden, İslam’ın özünden işaretler taşır. O yüzden bizim için çok önemlidir.

Ben bu vesileyle tekrar Hayrat Vakfı’na, Belediye Başkanımıza ve Sayın Kaymakamımıza ayrıca jürimize çok  teşekkür ediyorum. Dereceye giren girmeyen bütün öğrencilerimizi can u gönülden kutluyorum. Gözlerinden öpüyorum. Allaha emanet olunuz.”

Hayrat Vakfı adına konuşan Metin Uçar da, Bu tür çalışmalar artarak ve başarılı olarak devam ediyor. Bu projeye katkı sağlayanlara teşekkür ediyor, öğrencilerimize de başarılar diliyorum, dedi.

Bağcılar Kaymakamı Mustafa Eldivan: Bu yarışmadaki amaç geçmişimizle günümüz arasındaki köprüyü sağlamlaştırmak köprüyü tekrar inşa etmek. Yarışmaya katılan bütün öğrencilerimizi tebrik ediyorum.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da, geçmişini tarihini bilmeyen geleceğe yürüyemez. Güzel bir çalışma ve güzel bir etkinlik oldu. Emeği geçenleri tebrik ediyorum, diyerek sözlerini tamamladı.

Hediye ve plaket takdimi ardından program sona erdi.

YARIŞMANIN BAŞTAN İTİBAREN SEYRİ

13.12.2017 tarihinde İstanbul İl Milli Eğitim, Hayrat Vakfı ve Uluslararası Eğitimciler Derneği arasında imzalanan protokol çerçevesinde 18.12.2018 tarih ve 21733274 sayılı Valilik oluru ile İstanbul genelinde bütün ortaöğretim kurumlarına duyurulan yarışma davetine icabet eden 116 okul ile etkinliklere başlanmıştı.

SEMİNERLER

18 Aralık 2017-19 Ocak 2018 tarihleri arasında okullarda Osmanlı Türkçesi hakkında seminerler verildi. Seminerlerde genel hatlarıyla Osmanlı Türkçesi ve öğrenmenin ehemmiyetine dair bilgilendirmeler yapıldı.

Seminerlerle 20.000 öğrenciye ulaşıldı. Seminerlerin sonunda 24 saatlik Osmanlı Türkçesi dersi almak isteyen öğrencilerin kayıtları toplandı ve seminerler neticesinde 5.000 öğrenci derslere kayıt yaptırdı.

KURS

5 Şubat-25 Mart tarihleri arasında kayıt yaptıran 5.000 öğrencinin eğitim süreci başladı. Bu öğrencilere okul ders saatleri dışında 24 saatlik Osmanlı Türkçesi dersleri verilmiştir. Dersler, bu yarışmaya mahsus bastırılan “Gençler İçin Osmanlıca” isimli kitap üzerinden gerçekleştirilmiştir. Seçmeli Osmanlıca Derslerine devam eden öğrenciler doğrudan yarışmaya katılma hakkına sahip olmuşlardır.

Öğrencilerin yarışmaya hazırlandıkları kitap kendilerine hediye edilmiştir.

İMTİHAN

İmtihanlar okul içi yarışmalar, çeyrek final, yarı final ve final olarak 4 merhaleden oluşmaktadır. Seminerler sonucunda eğitime katılan öğrenciler, kurs bitiminde, öncelikle kendi okullarında yazılı imtihana tabi tutulmuştur. En yüksek notu alan üç öğrenci, okullarının temsilcileri olmuşlardır.

34 ilçe 116 okulda yapılan Kurs Bitirme İmtihanında toplamda 348 öğrenci ilk üçe girmiştir. İlk üçe giren bu öğrencilere Osmanlıca Kol saati ve Osmanlıca Ajanda hediye edilmiştir.

ÇEYREK FİNAL

Bir ilçede birden fazla okul varsa, bunların arasından ilçe birincisini çıkarmak için yarışmalar yapılmıştır. İlçede tek okul var ise, ilçe adına doğrudan yarı finale katılma hakkına sahip olmuştur.

YARI FİNAL

Yarı final yarışmaları için İstanbul 6 bölgeye ayrılmıştır. Her bölgeye bir yarışma temsilcisi belirlenmiştir. Bu yarışamaya katılan öğrencilerin her birisine Osmanlıca Eğitim Seti hediye olarak verilmiştir.

Bunlardan:

1 Nolu Bölgenin ilçeleri arasından (Arnavutköy, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Esenler, Başakşehir) yapılan yarışmada Bağcılar Hayrettin Karaman AİHL birinci olmuştur.

2 Nolu Bölgenin ilçeleri arasındaki (Bayrampaşa, Sultangazi, Fatih, Gaziosmanpaşa, Eyüp) yapılan yarışmada Kazım Karabekir Kız AİHL birinci olmuştur.

3 Nolu Bölgenin ilçeleri arasındaki (Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Sancaktepe,  Üsküdar, Şile ve Ümraniye) yarışma neticesine Sancaktepe Aziz Bayraktar AİHL birinci olmuştur.

4 Nolu Bölgenin ilçeleri arasındaki (Pendik, Kartal, Tuzla, Maltepe, Sultanbeyli) yarışma neticesine Kartal AİHL birinci olmuştur.

5 Nolu Bölgenin ilçeleri arasındaki (Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Küçükçekmece) yapılan yarışmada Şehid Murat Kocatürk AİHL birinci olmuştur.

6 Nolu Bölgenin ilçeleri arasındaki (Beyoğlu, Kâğıthane, Şişli, Sarıyer) yapılan yarışmada Beyoğlu AİHL birinci olmuştur.

FİNAL

İstanbul Finalinde 6 bölgenin birincisi olan, Bağcılar Hayrettin Karaman AİHL, Kazım Karabekir Kız AİHL, Sancaktepe Aziz Bayraktar AİHL, Kartal AİHL, Şehid Murat Kocatürk AİHL, Beyoğlu AİHL yarıştı.

Final Bağcılar Belediyesi Halk Sarayı’nda yapılmıştır. Yarışmada,

Kartal AİHL birinci

Beyoğlu AİHL ikinci

Bağcılar Hayrettin Karaman AİHL üçüncü oldu.

Fotoğraflar: