Çankırı Hayrat Vakfı Temsilciliği Çankırıdaki Liseleri gezerek Osmanlı Türkçesi tanıtım seminerleri yapıyor. Okullarda seçmeli ders olarak niçin Osmanlı Türkçesini seçmeleri gerektiği öğrencilere verilen örneklerle anlatılmaya çalışılıyor.

Hayrat Vakfı Çankırı İl temsilcisi Mehmet ÖZDEMİR yaptığı açıklamada;

“Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde okulları tek tek gezerek Osmanlı Türkçesinin tanıtımını seminer şeklinde yapıyoruz. Bütün liseleri gezerek amacımız Niçin Osmanlı Türkçesini seçmeliyim? sorusunun cevabını öğrencilere vermek ve verdirmek. Malesef öğrencilerimiz Osmanlı Türkçesini yeni bir dil gibi tasavvur edebiliyorlar. Biz en başta Osmanlı Türkçesinin ayrı bil dil olmadığını; Kuran harfleriyle yazılmış türkçe olduğunu ve öğrenmesinin de ne kadar kolay olduğunu gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Seminerde vurgulanan konular ise; “Dil medeniyettir, kültürdür. Dil bir milletin kendisidir. Bizler şanlı tarihimizle yıkılan köprülerimizi tekrar kurmalıyız. Arada bir köprü bir bağ olmazsa bizlerin bu coğrafyada turistten farkımız kalmaz. Kendi tarihini, atasını, dilini, edebiyatını bilmez ve en kötüsüde bilmediği için sevmez. Yani kendisini bilmez ve sevmez. Evet kendi tarihimize, kültürümüze, benliğimize sahip çıkmak için Osmanlı Türçesini öğrenmek zorundayız. Bu nazar bakıldığında Osmanlı Türçesi tercih olmaktan çıkıyor, zorunluluk oluyor.

Diğer milletler zamanlarından bin sene, ikibin sene önceki atalarının eserlerini orjinalinden okuyup anlayabiliyorken bizlere düşen onara imrenmek mi? Biz niye okuyamıyoruz. Hayır bizlere düşen öğrenmek. Bizler kendi değerlerimizi okuyamıyoruz ki anlayalım, anlayamıyoruz ki kıymet bilelim, kıymetlerini bilmiyoruz ki onlardan milli şuur alalım. İstaiklal Marşımızı da orjinalinden okuyup, şuuru alıp benliğimizi kazanmak için Osmanlı Türkçesi diyoruz.”

Mehmet ÖZDEMİR;

“Okullarda yapılan bu seminerle beraber yapılan protokollerle Hayrat Vakfı olarak Halk Eğitim Merkezleri, Gençlik Merkezleri, Belediyemizde, KYK yurtlarında ve okullarda gönüllük esasına dayalı olarak verilen Osmanlı Türkçesi kurslarıyla ecdadımızla köprüyü kurma vazifesini icra etmeye çalışıyoruz. Tüm halkımızı ve öğrencilerimizi bu kurslarada bekliyoruz.” dedi.