Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesinde Osmanlıca eğitimi 2015 yaz tatili döneminde başladı. Matbu metinleri seri bir şekilde okuyabilen öğrenciler, hâlihazırda meal okumalarını Kur’an’ın harfleri ile yani Osmanlıca yazılmış mealden takip etmektedirler.

Geçtiğimiz hafta okulun konferans salonunda düzenlenen sertifika törenine 9. sınıf öğrencisi 200 öğrenci katıldı. Sertifika töreni okul öğrencilerinin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Okul müdür başyardımcısı Ragıp Küçüker’in açılış konuşmasının ardından Hayrat Vakfı ve Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Metin Uçar’ın “Neden Osmanlıca?” başlıklı semineri ile devam etti.

Metin Uçar konuşmasında:

“Dünyaya açılmak kadar önemli diğer ehemmiyetli bir konu da tarihe ve kültürel değerlerimize açılmaktır. Bizler geleneği ve kültürel derinliği olan bir milletin evlatlarıyız. Kökü olmayan ağacın meyvesi olmayacağı gibi, kendi kültürel kodlarından ve referanslarından istifade edemeyen gençlerimiz de istikbalin inşasında aktif rol almakta zorlanacaklardır. Olsa bile başka bir netice ortaya çıkacak, meyve ağaçtan kopuk olacaktır. Bu da devamlılığı akim bırakacak, yaşanan kopuş terakki ve medeniyet beklentisini zarara uğratacaktır.

İmam-Hatip liseleri ve siz kıymetli kardeşlerimizin öncüleri olan büyükleriniz, yetiştikleri bu güzel yerlerin hakkını vererek bugünlerin gelmesine vesile oldular. Şimdi bayrak sizlerde. Öncelikli iş, kendimizi fark etmektedir. Kendini fark eden, etrafını ve dünyayı fark edebilir. Bu suretle farkını ortaya koyabilir.

Bugün bu farkındalığın ortaya çıkmasına vesile olan önemli çalışmalardan biri olan Osmanlıca çalışmanızı başarıyla ikmal etmiş bulunuyorsunuz. 1000 yıllık muhteşem mazinizi ihya ve inşa eden kültür altyapınızı oluşturan ve bugünlere taşıyan harflerinizle teraküm eden hazineye ulaşmaya malik ve haizsiniz ve hazırsınız.

Sizleri ve hocalarınızı ve imkân tanıyan bütün emeği geçenleri tebrik ve teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki bütün İmam-Hatip Liselerimizde bu çalışmalar artarak devam eder. Buralar bu memleket için maya haline gelir.”

Seminerin ardından belge almaya hak kazanan üç öğrenci kürsüye gelerek Osmanlı Türkçesi ile yazılmış 3 seviyede farklı 3 metni okudular.

Kursu başarıyla tamamlayan 70 öğrenciye sertifikalarını Hayrat Vakfı Genel Yayın Yönetmeni Metin Uçar, Beyoğlu AİHL Müdür Yardımcısı Halil Yılmaz, Osmanlıca öğretmeni Said Ay, Hayrat Vakfı İlçe Temsilcisi Yakup Karatopcu verdi.

Ayrıca törene katılan 200 öğrenciye Osmanlıca dergi hediye edildi.