Osmanlıca Kursları Meyvelerini Veriyor
Hayrat Vakfı, 2012 Nisan ayında Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalamış ve Türkiye genelinde Osmanlıca Kursları organize ederek büyük bir kültür hareketi başlatmıştı.
Yapılan çalışmalar meyve vermeye başladı ve Türkiye genelinde 378’den fazla merkezde 2800 öğretici riyasetinde açılan kurslara 120 bin kişi müracaat etti. Kursa devam eden 70 bin kişi bu kurslardan başarılı olarak sertifika almaya hak kazandı.
Kurslara 14 yaşından 73 yaşına kadar her yaştan ve her kesimden insan devam etti. Şimdi onlar basit okuma metinlerini okuyabiliyorlar. Etraflarındaki Osmanlıca yazıları fark edip, ne olduğunu anlama gayreti gösterebiliyorlar.
Bu çerçevede Ankara’da da Osmanlıca Kursları Sertifika Töreni yapıldı. Törene MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Kemal Biçerli ve daha pek çok devlet ricali iştirak etti.
Hayrat Vakfı Ankara Temsilcisi Said Yavuz’un kurslar hakkında verdiği bilgilerle başlayan program Kemal Biçerli ve Orhan Erdem’in konuşmalarıyla devam etti. Kemal Biçerli, “Bu hayatımda yaptığım en iyi işti. İyi ki bu kurslarla ilgili böyle bir protokol imzalamışım” diyerek kursların önemine dikkat çekti.
“Ben de bu kursların öğrencisiyim” diyen Sayın Erdem, Osmanlıca öğrenmenin herkes için önemli olduğunu, bizleri tarihe ait büyük bir hazinenin beklediğini, binaenaleyh o hazinenin anahtarını elde etmenin ehemmiyetinin altını bir kez daha çizdi.
Kursiyerlerden iki kişinin yaptığı konuşmalar da, Osmanlıcanın hem öğrenilmesi gereğine hem de kolaylığına vurgu yapıyordu. Bir kursiyerin “Çok zor zannettiğim Osmanlıca ile tanıştığımda ne kadar kolay olduğunu hayretle öğrenmiş oldum. Diğer taraftan da farkında olmadan Kur’an öğrenmişim, bu beni daha çok sevindirdi” sözleri akşama damgasını vurdu.
Özellikle 73 yaşındaki Osman Bedrettin Ergül’ün şu konuşmaları hafızalardan hiç silinmeyecek gibiydi. “Yaşım 73. Öğretmen Okulu Genel Müdürlüğü yaptım, 21 yıl da basında çalıştım. Üzülerek söylemeliyim ki bugüne kadar Osmanlıca öğrenmemiş ve bana öğretilmemiş olmasından dolayı üzgünüm.
10 yaşında bir çocukken Tokat’taki 33 metrelik saat kulesinin üzerindeki Osmanlıca yazının bir görevli tarafından kazındığını gördüm. Aldım terbiyeye binaen kazına o tozları toplayıp eve götürdüm. Ne yaptım tam hatırlayamıyorum. Fakat orada kalmasına gönlüm razı olmadı.
Sonradan tarihçi oldum ve araştırdım; o gün o yazı neden kazınmıştı. Öğrendim ki, Kur’an hattı olması ve Abdülhamid tarafından yaptırılmış olmasıymış. O an içimden, bugün ise sizin huzurlarınızda dışımdan diyorum ki, o yazıyı oradan kazıyacağınıza yanına 40 metrelik de siz yaptırsaydınız da onu küçük gösterseydiniz. Bu işler kazımakla olmaz.
Şükür bu akşam aynı zamanda çok sevinçliyim. Çünkü bu akşam burada sizleri görüyorum. Sertifikalarını almış siz her yaştan kursiyerleri görüyorum. Bu işin önü durmamalı, devamlı akmalı, isteyen herkes Osmanlıca öğrenebilmeli.
Milli Eğitim Bakanımıza, yardımcısına, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürüne ve Hayrat Vakfına teşekkür ediyorum. Hepinize teşekkürler.”
Program Ankara Büyük Şehir Belediyesi Mehter Takımının muhteşem konseri, hak edenlerin sertifikalarının verilmesi, protokol misafirlere plaket verilmesi ve Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Metin Uçar’ın konuşması ile son buldu.
FOTOĞRAFLAR:
VİDEOLAR: