Saygıdeğer Efendim,

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Vakfımız arasında karşılıklı işbirliği içinde yurt genelinde “Osmanlı Türkçesi” ve “Kur’an ve Tecvitli Okuma Kursları” düzenlenmek üzere Nisan ayında bir protokol imzalanmıştır.

İki yıllığına imzalanan protokolün amacı şu şekilde ifade edilmiştir:

“Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Hayrat Vakfı işbirliği ile Milli kültürün en önemli kaynaklarını teşkil eden kütüphaneler, arşivler ile diğer şahıs ve kurumlarda mevcut olan Osmanlıca basma ve yazma eserleri okuyup anlayacak, bu eserlerdeki bilgi ve belgelerden azami derecede faydalanacak ve bunları kültür hayatına kazandıracak Osmanlı Türkçesi kurslarını, Osmanlı Türkçesi’ni öğretecek elemanların yetiştirilmesiyle birlikte kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in okunmasını sağlayan Kur’an ve tecvitli okuma kursları düzenlemektir.”

On binlerce kişinin istifade etmesi beklenen ve bütün halk eğitim merkezlerinde uygulanacak olan bu program sayesinde tarih ve kültür mirasımızla buluşmak adına çok önemli bir adım atılmış olduğunu değerlendiriyoruz.

İlk etapta bütün il merkezleri dâhil olmak üzere yaklaşık 300 merkezde 15.05.2012 itibariyle başlayan ve kayıtları halen devam eden bu programın, süreç içinde 900’ü aşkın bütün Halk Eğitim Merkezlerinde uygulamaya alınması planlanmaktadır.

Gönüllülük ekseninde sosyo-kültürel projelere destek sağlayan STK’ları, devlet kurumlarıyla aynı zeminde buluşturan bu nevi ortak faaliyetler, toplumsal sinerjiyi oluşturma noktasında büyük önem taşımaktadır. Tarihi ve kültürel zenginliklerimizin korunması ve yeni nesillere aktarılması istikametinde atılan her adımın, toplumsal birikime ve hafızaya bir katkı sağlayacağı açıktır.

Hayrat Vakfı, 1997 yılında 54. Hükümet döneminde Kültür Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde 52 il merkezinde benzer kursları açmış ve yaklaşık beş bin vatandaşımız bu kurslardan istifade etmiştir. Vakfımız bu nitelikteki hizmetlerine, kuruluş senedimizde de ifade edilen amaçlar doğrultusunda, geçtiğimiz süreç içinde yurt genelinde muhtelif dernek ve vakıflarda, birçok belediyemizle işbirliği içinde ve yine Kültür Müdürlükleri ve Halk Eğitim Merkezlerinde devam etmekteydi.

Bu gün ise, yıllardan beri verilen bu hizmetin kapsamını biraz daha artırarak Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yeni bir projeye başlamış bulunuyoruz.

Osmanlıca öğrenmeyi, öz yurdunda kendi kültürüne yabancı kalmış bir neslin vicdan muhasebesinde ecdadına ve tarihine karşı vadesi çoktan dolmuş bir fikir borcu olarak görüyoruz.

Keza dinimizin Mukaddes Kitabının yeni nesiller tarafından öğrenilmesi hizmetini yıllardan beri büyük bir özveriyle sürdüren Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın yaptığı çalışmalara, tamamen sivil inisiyatif çerçevesinde daha farklı bir kulvarda, gönüllü katkı sağlamayı ümit etmekteyiz.

Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Hayrat Vakfı’nın temsilcileri ve kurs verme yeterliğine sahip gönüllü eğiticileri tarafından icra edilecek kurslar tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilecek, kursiyerlerden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.

Konuyla ilgili www.osmanlicaegitim.com ve www.kuranegitimi.com adreslerinden bilgi alınabilmekte ve online kayıt yaptırılabilmektedir.

Kurslara ilköğretim birinci kademeyi bitiren herkes başvurabilmektedir.

Vakfımız yönetimi ve mensupları, bugüne kadar desteklemiş olduğu liyakatli eğitimciler ve gönüllüleri ile zaten tecrübeli olduğu bir sahada her kesimden ve her yaştan insanımıza bu hizmeti sunmaktan büyük bir şeref ve mutluluk duymaktadır.

Ülkemiz adına özellikle de geçmişten gelen zengin kültür hazinelerimiz ve milli manevi değerlerimizle buluşmak için faydalı olacağına inandığımız bu programımızın hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Tüm halkımızı geçmişimizle köprü kurmaya, bu büyük kültür hizmetine katılmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

HAYRAT VAKFI